Daha Az Uyuyun.
Daha az uyumanız, uykusuz kalmanız anlamına gelmemektedir. İnsanların kısa uyumayı öğrenebilecekleri, araştırmalarla ortaya konmuştur.
Normal uyku süreleri 7-7.5 saat olduğu halde yatış saatleri üçer hafta süreyle sürekli yarım saat ileri alınan ve kalkış saatleri sabit tutulan bir grubun 4-6 ay içinde uyku sürelerini 4.5-5.5 saat düzeyine indirdikleri görülmüştür.
Bu kişilerin uykularında 1. basamak ve 2. basamak azalmış, delta uykusu artmış, REM süresi sabit kalmıştır. Böylece insanların kısalan süreyi daha etkin biçimde kullanarak uyku miktarlarını sabit tuttukları ortaya konmuştur. Aynı kişiler bir yıl sonra izlediklerinde uyku sürelerinin 6 saat dolayında sabitleştiği görülmüştür.
1. Basamak: Uyku ile uyanıklık arası dönem
2. Basamak: Hafif uyku
Delta uykusu: Derin uyku denen bu basamak, beden sağlığı ile yakından ilişkilidir. Bedenin dinlenmesi, uykuya daldıktan 30-45 dakika sonra başlayan bu dönemde gerçekleşir.
REM: Kural olmasa da, rüya bu basamakta görülür. Ruhsal dinlenme bu dönemde gerçekleşir. Dolayısıyla REM uykusu, ruh sağlığı ile yakından ilişkilidir.
Uyku miktarı: Uykuda geçen sürenin uyku derinliği (Delta uykusunda geçen zamana bağlı olarak belirlenir) ile çarpılmasıyla bulunur. Uykunun yüzeyselleşmesiyle uyku miktarı azalır.
Daha iyi uyumayı öğrenin.
• İhtiyacınız kadar uyuyun, daha fazla değil. Yatakta geçirilen süreyi kısaltmak, uykuyu bütünleştirmeye yarar.
• Sabahları düzenli olarak belirli bir saatte uyanma alışkanlığı, bedenin günlük ritmini düzene sokar ve düzenli olarak belirli bir saatte uykuya dalmayı kolaylaştırır.
• Düzenli olarak her gün yapılan egzersiz, derin uyumayı sağlar. Egzersiz sırasında salgılanan serotonin, derin dinlenmeyi sağlayan delta uykusunu düzenleyen maddedir. Uyku açısından ideal egzersiz zamanı, öğleden sonra ya da akşam üstüdür.
• Gürültülü ve rahatsız edici çevre şartları, buna alışık olanların dahi uykusunu etkiler. Bu kişilerin daha az delta, daha az REM, daha çok birinci ve ikinci basamak uykusu vardır. Dolayısıyla gürültülü ortamlarda uyku süresi değişmese de, uyku miktarı önemli ölçüde azalır.
• Açlık uykuyu bozar. Uykudan önce içilen ılık bir süt veya benzeri içecek uykuya yardımcı olur.
• Akşamları içilen kahve, uyku miktarını azaltır.
Beş dakikanızı dahi değerlendirin.
“Beş dakikalık kısa işler” listesi tutun. Herhangi bir yerde beklemeniz gerektiğinde ya da iki iş arasındaki boş zamanda bunları yapın.
Delege edin.
Çok önemli olmayan işleri başkalarına devredin. Bunları nasıl yapacakları konusunda fazla titizlik göstermeden, yardımcınızı, sekreterinizi, çocuklarınızı görevlendirin.
Ertelemeyin.
Eğer önemli bir iş yapmak üzereyseniz, kaçış yollarını kendinize kapatın. İşinizle ilgili olmayan tüm etkinlikleri durdurun ve zihninizden atın. Ertelediğiniz iş, zamanında alacağından en az iki kat daha fazla zamanınızı alacaktır.
Televizyon ve interneti sınırlayın.
Bunun için gerekiyorsa kendinizi zorlayın. Televizyon ve İnternet, dev birer zaman yutucu olabilir. Seçici olun. Unutmayın, harcadığınız, hayatınızdır.
*Kobi Kampüs eğitim notundan alınmıştır.